Page views (since 2019.10.09): 23
Sygno og tilhørende småtopper ligger vest for Skjelbreidtjørna på Sviland og har et visst potensial for fjellsport. At dette er "alper" er muligens en overdrivelse, men det er et fint terreng for flere små toppturer - gjerne alle i slengen. Øst og vest for Skjelbreidtjørn kan du få enkel "tinderangling" i mindre målestokk enn 7-nuts turen ved Dalsnuten. Turinfo og -kart kan lastes ned fra Sandnes kommunes nettside her https://www.sandnes.kommune.no/kultur-fritid/friluftsliv/Turmuligheter/. Det bedrives også utstrakt fiske i Skjelbreitjørn for de som er interessert i utvidet friluftsliv. Andre nærliggende klatrefelt er Litle Hetland og Ørnanuten på østsiden av vannet, se egen fører her https://brattelinjer.no/area/2772.

Klatringen på vestsiden skjer på hovedtoppen Sygno og på Kråkeberget. Sistnevnte har en klippe som i små glimt er synlig fra Søredalsveien 1-2 kilometer etter Sviland. Kråkeberget fikk sin første bolterute for noen år siden og har i tillegg en trad-rute til høyre i hjørnet. Potensial for flere nye ruter til venstre og til høyre på noen mer lettere sva. Her er også blitt soloert enkelte highballs av ildsjeler, men dette er ikke registrert.

Parkeringen skjer på fellesparkeringen ved Skjelbreidtjørn ved bussholdeplassen Ur-Eikeland. Følg kjerreveien inn til elva som går under tak (!) i flere hundre meter vestover. Langs denne kan du krysse opp i terrenget enten du skal følge stien til Kråkeberget eller Sygno. Som alltid vis respekt for båndtvang samt dyrka innmark. Innsteget til Sygno-veggene er opp fra den nye og grove kjerreveien som går mellom Sygno og elva.