photographer: Unknown
Beskrivelse: Kjørkjestafjellet er på en høyde på ca 550m og har to viktige aspekter, som vender mot syd og vest. Veggen er på toppen av et fjell og har en flott utsikt. Det får mye sol og tørker raskt etter regn, men det er utsatt for vind. Steinen er generell av utmerket kvalitet granitt.
Sør-veggen er preget av estetiske risslinjer opp en ren vegg. De fleste rutene er to taulengder med gode standplasser. Vest-veggen er lengre og mer kompleks med sva, dieder og overheng. Noe som gjør det interessant å finne veien og gir variert klatring. Vest-veggen har en mer forpliktende atmosfære.
2 x 60m tau er avgjørende for rapellering ned.
Historie: Ifølge medlemmer av Rogaland Historielag, tar Kjørkjestafjellet sannsynligvis sitt navn fra de enorme steinblokkene som har falt fra østsiden av fjellet, noen av dem inn i innsjøen (Kjørkjestavatnet). Blokkene i innsjøen kan tenkes å være kirke-formet sett fra en viss vinkel, og det har vært vanlig i andre områder (f.eks Viglesdalen) å navngi geografiske trekk etter disse kirke-lignende steinene. Veggen i seg selv har også en særegen trekantet profil sett på anmarsj.
Veggen har uten tvil vært oppdaget og glemt mange ganger gjennom årene, men den første (kjente) rute var opp et gjel linje langt til venstre for Vest-veggen, klatret av Christian Jønsson og Jan Inge Hellesmark i slutten av 90-tallet. Den neste rute til å bli klatret var på de lange østvendte sva over Kjørkjestavatnet av Christian Jønsson, Bjørn Skerve og Øystein Stangeland (6 eller 7 tau lengder, grad 5) i 2008.
Interessen ble tent i høsten 2011, og i løpet av våren 2012 rutene på Sør-og Vest-veggen ble utviklet, hovedsakelig av Richard Gaches, John Fivelsdal og Christian Jønsson. De fleste rutene ble åpnet i en onsight stil. Alle rutene var beskyttet med naturlig utstyr og det er ingen bolter i veggen.
Anmarsj: Sving av E39 sør for Ålgård til venstre på Rv 286 mot Brekko og Madland (150m forbi Rv 45 til Oltedal). Kjør forbi to innsjøer og gjennom Gjesdal, deretter tar du til høyre der det er skiltet Madland og Brekko. Kjør forbi avkjølselen til Brekko og videre til enden av asfaltert veien ved Madland. Kjør gjennom den første porten og park av veien ca 100m lenger bort (bonden har bedt om ingen parkering i snuplassen foran porten).
Fra parkeringsplassen, krysse gjerdet og gå nordover, opp den flate dalen. Treff en bred grusvei som fører til en liten Lyse Kraftwerk hytte på starten av Kvislavatnet. En sti leder deretter gjennom trærne langs vestsiden av vannet, forbi en hytte til et myrlendt område. Gå direkte mot Kjørkjesta profilen og følg små dyr stier gjennom trærne langs vestsiden av Kjørkjestavatnet, inntil en bred kløft fører opp til venstre (merket med en varde). Gå bratt opp over til du kommer ut av trærne nedenfor Sør-veggen. Ca 1t 15min anmarsj.
Descent: For øyeblikket er det en rapellfest bestående av en fjellbolt og et statisk tautråd på plass på toppen av The Archbishop. Denne rapellen kan nås ved å gå fra toppen av alle rutene (fra toppen av Vest-veggen sørover og finne en hylle som fører tilbake vest med liten varder som markerer veien). Rappellen er en full 60m ned linjen til The Archbishop. Være forsiktig, 60m tau rekker så vidt ned.