Page views (since 2019.10.09): 77
Adkomst: Trellskår er en sjøklippe som ligger i Forsand kommune, på østsiden av Høgsfjord. Kjør E 39 sørover mot Ålgård, ta av rett etter broen på Sandnes og følg skilting mot Austrått og Lauvik. Etter Austrått-tunnelen kommer en rundkjøring, ta til høyre mot Lauvik og følg skiltingen til Lauvik. Ta fergen til Oanes. Fra Oanes tar man til venstre noen få hundre meter etter ferjekaien og kjører nordover på gamleveien langs Høgsfjord. Etter drøyt fem kilometer passerer man skiltet Meling og kommer etter hvert til en markert hårnålssving. Bonden sier alle er velkomne til å klatre og bruke Trellskår, så lenge de parkerer på nordsiden av bakketoppen og ikke nedi svingen. Stien ned til cragget starter rett før bakketoppen. Kryss autovernet der veien svinger nordover igjen. Stien blir fort bratt ned en renne hvor det er hengt opp tau på utsatte partier. Siste stykket ned er det kjetting. Da ankommer man Strandveggen, se fører. Trellskår er ideelt å kjøre båt til. Greit å ankre opp på nord- eller sørsiden alt etter vind og strøm. Trellskår er barnevennlig for unger som kan fote seg selv. NB: Enkelte mer sportslige har parkert bilen ved ferjeleiet på Lauvvik og syklet den halve milen til Trellskår. Da sparer man en hundrelapp på ferja.
Retningslinjer: Trellskår er nydelig for friluftsliv og bading, men bonden ber om at det unngås bålfyring som setter stygge merker i fjellet. Dessverre er den nordvestvendte stranden en slags naturlig søppelsamler, så besøkende oppfordres til å drive litt politisk korrekt søppelplukking mens man er der.
Forhold: Trellskår er loddrett til svakt overhengende. Steinkvaliteten er superb, kanskje den beste i Rogaland. Fjellet er svært klatrebart, stedvis med en typisk sjøklippefinish som gir god friksjon og er snill mot huden. Klatringen domineres av lister og riss. Trellskår er en sjøklippe, men alle rutene starter fra fast grunn. Det fins flere sjøklipper på nordsiden av halvøya med muligheter til dypvannsoloering. Leo Houlding har gått et par uregistrert ruter der. Klippen er sørvestvendt og får mye sol fra midt på dagen til den går ned. Feltet får solgangsbris og vind generelt, og rutene tørker fort. Solnedgangene på Trellskår kan bli så overveldende at selv de mest hardkokte cragrottene er blitt hengende i tauet for å erklære kjærlighet til naturen. Rundt halvøya er det flere gode fiske- og badeplasser og flokker på 40-50 småhvaler er observert på vei inn Høgsfjord.
Historikk: Trellskår ble oppdaget fra båten til Are Bjørnsgaard en gang på begynnelsen av 2000-tallet. Are hadde fått ny Flipper fra Finland med 140 hesters påhengsmotor og hadde montert spesialpropell for høy hastighet. I passasjersetet satt Sindre Bø som hadde som oppgave å passe på en flaske med gylden drikke. Kveldssolen lagde gull av alt fjellet de så, og sanseinntrykkene var sikkert også påvirket av nevnte drikke. Plutselig lyste det ekstra opp i en klippe langt borte, og Are la kursen direkte mot målet i 40-50 knops fart. Klippen ble fort svær. Kapteinen passet båten mens matrosen forsvant snublende inn mellom trærne. Han gikk langs veggene og måpte. Det var som å finne en skatt på Sjørøverøya! Are sa noe sånn som: “Her må du og kompisene dine dra inn og bare borre i vei! Alt må borres! Lag noen fine ruter til meg. Fikser’u det eller?” Med andre ord hadde vi ikke noe valg, det var bare å lade batteriene. Per i dag består Trellskår av nærmere 60 ruter med stort og smått, og det har fra start vært et poeng å la alle som vil slippe til for å klatre sine egne linjer. Trellskår er inntil videre å anse som ferdig utviklet. Grunneieren har bedt om at vi ikke plasserer flere bolter fordi han syns det er nok bolter i fjellet der nå (estetiske hensyn). Det er selvsagt ingenting i veien for å gå nye ruter på kiler, men inntil bonden endrer mening får vi respektere bolteforbudet.