photographer: Unknown
Page views (since 2019.10.09): 103
Adkomst: Kjør E 39 sørover mot Ålgård, ta av mot Oltedal rett etter Ålgård. Ved ankomst Oltedal, kjør hovedveien ned den lange bakken mot bunnen av bygda. Omtrent 300 meter etter å ha passert fotballbanen og butikken i Oltedal ligger det en liten grusvei ned mot høyre, rett ved en stor bratt buldrestein som ligger nær hovedveien. Parker fint slik andre kan slippe inn og ut. Fra Stavanger er det ca 40 km, og tar rett i overkant av en halvtime å kjøre. For å komme til alle steinene utenom Svenskesteinen: Følg stien gjennom gjerdet ned til myra. Se skisse for øvrige detaljer. PS: Husk støvler eller vanntette høye sko da anmarsjen til de fleste steinene går gjennom myr. For Svenskesteinen, følg grusveien ned mot høyre til enden. Den steinen som rager høyest, med en markert bratt vegg som heller øst er Svenskesteinen.
Forhold: Oltedal har den fordelen at det er ruter på forskjellige sider av steinene som gir valg mellom skygge og sol, alt etter forhold. Steinen er gneis av utmerket kvalitet og byr på store og små tak av alle sorter og veldig god friksjon. Det som kanskje kjennetegner oltedalklatringen mest er sva og vertikale ruter som krever god teknikk og tillit til gummien på skoene. De bratte unntakene er Griseveggen, Apeveggen og de sørvendte rutene på Bryggeristeinen.
Historikk: Under utviklingen av hovedveggen i Oltedal i 1988 skal Alv Borge og de andre utviklerne med begeistring ha sett kampesteinene i myra og vært nede og sjekket potensialet. De første to rutene som ble boret på Apachesteien ble ironisk nok i den forrige føreren beskrevet som “futuristiske åpne prosjekter”. Boringen på Apachesteinen har resultert i en av de mest populære sportsklatredestinasjonene i Rogaland med over 60 ruter å bryne seg på av alle grader. Om en liker bratt sva på syvertallet så er forsiden på Apesteinen, også kjent som Apesvaet, veldig populært. For de som liker brattere klatring på åttertallet er Griseveggen og baksiden av Apesteinen (Apeveggen) bra. Myra er også en populær buldredestinasjon.