photographer: Unknown
Page views (since 2019.10.09): 174
Adkomst: Fra Stavanger: kjør E 39 sør mot Ålgård, ta av rett etter broen på Sandnes og følg skilting mot Austrått og Lauvik. Etter Austrått-tunnelen kommer en rundkjøring, kjør rett frem mot Hommersåk og ta til høyre ved skiltet Bersagel. Etter 8 kilometer er feltet på venstre siden av veien, rett etter en stor myr. Parker ved en veilomme nær ei hytte. 35 km, rundt en halv time å kjøre. Stien starter ca. 20m i retning Bersagel fra parkeringen, 10 minutters anmarsj til Gulveggen, derfra 5 minutter til Hammeren. Anmarsj Storveggen: Følg kjetting til veggen. Vis hensyn når du parkerer ved den lille hytta under feltet.
Forhold: Feltet er vestvendt og får sol hele ettermiddagen. Stedet er idyllisk og dette, sammen med den fantastiske fjellkvaliteten, gjør feltet svært populært, kanskje den mest besøkte klippen i Rogaland. Alle sektorene får mye sol og feltet er mest populært om våren før det blir veldig varmt. Store Sva byr på noen totaulengders ruter, resten av rutene er 10-20 meter. Med noen få unntak er det flott listeklatring på svakt overhengende vegg som gjelder her.
Historikk: Bersagel ble oppdaget i 1991 og den første ruta—Gul Enke—ble gått av Are Bjørnsgaard og Ståle Brokvam. Ture Bjørgen og Leif Jensen var også ivrige under utviklingen og laget tidlig noen av de alle fineste rutene. Kosmiske Bandidos og Fatboy er kanskje de mest gåtte ruter i Rogaland og med god grunn. Ture leste på den tiden en bok om kvantefysikk og fra denne kommer navnet Kosmiske Bandidos. Hvem den feite gutten var, får være en hemmelighet. Kabul, Ulan og Lyckliga Gatan trekker fortsatt besøkende og er absolutt verdt turen. Are Bjørnsgaard bar opp sitt berømte snufeste til cragget og ga ruten det treffende navnet Trygg Retur. Den er en av de mest gåtte 8’ere i føreren og det å henge i den massive kjettingen på toppen er en fantastisk følelse. Alv Borge sørget for at 9-tallet kom tidlig til cragget med sin bestigning av Stokastisk. Opprinnelig gitt 9-, ruten har stabilisert seg på 9-/9 og har sett relativt få bestigninger i løpet av 20 år. Alv fant ut at han måtte tegne en stiplet linje på fjellet for å markere at takene utenfor linjen ikke var med i ruten. Det var kanskje ikke var helt nødvendig, men det gir ruten et morsomt preg av 80-talls etikk. På den andre siden av linjen gikk Nick Ashton senere ruten Fantomet. Forskjellen er at man får lov å bruke de hakket kjipere takene fra Stokastisk hvis man absolutt vil.
Etter årtusenskiftet ble fingrene i Rogaland sterkere, Jarle Risa besteg By the Way og Riska Rockeklubb og Vegard Aksnes kom med Total Terror, alle med råkrimping på Bersagels fine lister. En ung Therese Johansen repeterte Total Terror i imponerende stil og det var den gang den hardeste grad gått av ei norsk jente. Ryktene sier at dette var den fjerde ruten Therese gikk på tau noensinne. Etter lang tids jobbing i 2008 fikk endelig Lars Ole Gudevang levert sin Atom Vinter. John Henry Nilssen gikk i mai 2019 feltets hardeste rute Rex Rodney (et prosjekt boltet av Vegard Aksnes i 1999).